Európai programozási hét

2016. október 15. és 23. között iskolánk is csatlakozott az Informatikai és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által koordinált CodeWeek rendezvénysorozathoz.
A kezdeményezést 2013-ban indították útnak a „Fiatal tanácsadók” csoport tagjai, akik az európai digitális menetrend megvalósításában segítik az Európai Bizottságot. Az európai programozási hét évről évre több rendezvényt kínál az érdeklődőknek. Így Európában és azon kívül is több millióan – gyerekek, fiatalok, felnőttek, tanárok, szülők, vállalkozók és hírességek – vettek részt az idei CodeWeeken is. A Microsoft, a SAP, a Liberty Global és a Facebook által is támogatott program arra hívja fel a figyelmünket, hogy a programozás mindenhol jelen van az életünkben, és olyan alapvető készséggé kell, hogy váljon, melynek – legalább alapszintű – elsajátítására mindannyiunknak szüksége van. A programozás hetéhez kapcsolódó rendezvényeken mindenki megismerhette a programozás alapjait. A programozási hét során csaknem 8000 eseményt rendeztek meg. Iskolánk közel 100 diákja kapcsolódott be a kezdeményezésbe az informatika órák során a különböző ágazati képzésekből.

Néhány tanulói beszámoló a programoktól:

„Ezen a héten Európa-szerte a programozás hete zajlik. Így informatika órán ezt a témakört vettük szemügyre. Az óra elején a programozók munkájáról, életvitelükről és tevékenykedéseikről olvastunk, és osztottuk meg egymással a véleményünket. Ezután mi is belekóstolhattunk a programozás mikéntjébe. Először egy weboldal segítségével próbálhattuk ki, milyen érzés kódolni. Itt egy figurát használhattunk, és megadhattunk neki több típusú parancsot is. Például hogy milyen irányokba és milyen gyorsan, hány lépést haladjon. A következő játék egy robot irányításáról szólt. Itt az volt a feladat, hogy különböző pályákon végigvigyük a robotot. Persze az irányítását nekünk kellett megírni. Ahogy egyre magasabb szintre jutottunk, annál nehezebb pályák jöttek. Az ilyesféle szórakozással gyorsan eltelt az informatika óra. Az egész csoport jól érezte magát, emellett sok fontos dolgot tanulhattunk a programozásról.”

Donovár Martin
10.A-villamosipar és elektronika ágazati képzés

„Nekem nagyon tetszett a programozás, főként az a része, amikor robotot irányíthattunk. Hasonló programot általános iskolában is használtam már. Emlékezetes volt számomra, amikor teknőst kellett irányítani, és azzal lehetett rajzolni, különböző alakzatokat alkotni a parancsok segítségével.”

Lénárt Krisztián
10.D-gépész ágazati képzés

„A program érdekes és izgalmas volt. Sok időt el lehet vele tölteni hasznosan. A grafikája ugyan még nem teljesen kidolgozott, de egyértelműen, könnyen kezelhető program. Képességfejlesztő, alkalmas a programozás alapjainak elsajátítására.

Szalai Szidor
10.A-villamosipar és elektronika ágazati képzés

A 10.A osztállyal a  https://www.youtube.com/watch?v=cb-3mcKueeQ online videó segítségével ismertük meg a Scratch programot. A villamosipar és elektronika ágazati képzésben részt vevő diákok a műszaki informatika gyakorlat órákon a PLC programozás alapozásaként ismerkednek meg a programozás alapjaival. A 9.B osztállyal első alkalommal néztük a Scratch programot online, a https://scratch.mit.edu/ oldalról. A szakgimnáziumi képzés első évében az informatika ágazati képzésben részt vevő diákok a programozás órákon az elméleti alapok elsajátítását követően játékprogramok készítésével mélyülnek el a kódolás rejtelmeiben. Kodu, MineCraft és Scratch programok fejlesztői környezetét ismerhetik meg.

„A Scratch egy kifejezetten fiatalok számára fejlesztett programozási környezet, interpretált, vizuális programozási nyelv. A program segítségével szórakozva lehet megtanulni a programozás alapjait, történeteket és meséket lehet alkotni. Egy kis próbálkozással és fantáziával meg lehet valósítani bármilyen merész ötletet, akár még autóversenyt is modellezhetünk. Első látásra nem tűnik egyszerűnek, de ha elégszer próbálkozunk, előbb-utóbb meg tudjuk csinálni, amit szeretnénk. A sikerélmény pedig meghozza a kedvet a programozáshoz!”

9.B osztály

A CodeWeek programozás hete rendezvényen iskolánk diákjai Gnándt Ágota tanárnő, Magos Csaba, Varga Tamás és Horváth Zoltán tanár urak vezetésével vettek részt. A következő tanév során is szeretnénk csatlakozni, és elnyerni a „Certificate of Excellence in Coding Literacy” oklevelet.

Watch All Girls Weekend (2016) Full Movie Online Streaming Online and Download

Megszakítás