Slide

Szakmai napok

2022.

A szakmai napok első vendége volt Kanyó Tibor egykori tanítványunk, akit kíváncsian fogadtak az informatikus osztályok. Tibor okleveles mérnök informatikusként végzett a BME-n, jelenleg Engineering Manager munkakörben dolgozik a GoTo Technologies Hungary Kft.-nél. Fantasztikus munkabírással és elköteleződéssel tevékenykedik, és ugyanezt a lelkesedést adta át a közös órákon.

Nagyon érdekes volt követni a Bottyánból vezető útját a munka világáig, megérteni az informatikus munka sokoldalúságát, a szoftverfejlesztő, majd a menedzseri munka mindennapi kihívásait és szépségeit. Számunkra pedig természetesen nagy büszkeség a szakmájukat nálunk tanuló, tehetséges fiatalok sikere.

Többéves hagyományunk a Szakmai napok rendezvénysorozat, melynek elsődleges célja az iskolánkban oktatott ágazatok szakmai munkájának bemutatása.

2019.

A Bottyán Szakmai Napok – iskolánk egyik legnagyobb szakmai rendezvénye – ebben az évben március 18-21-e között került megrendezésre. Ez alatt a négy nap alatt tanulóink rendhagyó tanórákon, nyitott laborfoglalkozásokon, szakmai előadásokon vehettek részt, mélyíthették szakmai tudásukat, érdekességeket hallhattak szakmájukról, vagy betekintést nyerhettek más ágazatok szakmai munkájába.

Idén a Villamosipar és elektronika ágazatban tanulók az elektromechanikus idő-, mérő- és felügyeleti relék fejlesztésében, gyártásában és értékesítésében vezető Finder cég több mint kétórás, termékbemutatóval egybekötött előadását hallgathatták meg. Az előadás utáni teszt sikeres kitöltőit a vállalat képviselői értékes ajándékokkal jutalmazták. Nagy érdeklődésre tartott számot Vizi Alex 5/13.A osztályos tanulónk délutáni előadása, aki HIFI erősítőt épített, és az erősítő építése közben szerzett tapasztalatait osztotta meg népes hallgatóságával.

A Gépészet iránt érdeklődők számára Nagy Rezső értékesítési igazgató a Linamar cég képviseletében tartott gyakorlatias, interaktív előadást, ahol a süllyesztékes kovácsolás rejtelmeibe vezette be tanulóinkat. Saját bevallása szerint – mivel mostanság főleg továbbképzéseket tart –, rég nem adott elő ennyi ember előtt. Azt mondta, szívesen visszajön hozzánk és a jövőben is megosztja velünk tapasztalatait.

Az Informatika ágazat tanulói két volt diákunk előadásán vehettek részt. Kanyó Tibor mérnök-informatikus a kiterjesztett valóságban és a virtuális valóságban rejlő lehetőségekről, és annak programozási módjairól tartott elgondolkodtató előadást, Füleki Judit, az EDUTUS Egyetem munkatársa pedig a World Robot Olympiad magyarországi szervezőjeként a LEGO robotprogramozó verseny szervezéséről, lebonyolításáról, és a versenyen elért magyar sikerekről beszélt.

A Közgazdaság ágazat tanulói a négy nap folyamán rendhagyó tanirodai foglalkozásokon vettek részt. A 9-12. évfolyam tanulói egy fiktív vállalat működésébe, működtetésébe kóstolhattak bele, kipróbálhatták magukat a könyvelés terén, vagy például a HR osztály dolgozóiként. A 11-12. évfolyam tanulói a számítógépes könyvelés rejtelmeibe is betekintést nyertek, megtanulhatták többek között azt is, hogyan kell számítógépen számlát, bizonylatot kiállítani, vagy éppen a beérkezett számlákat lekönyvelni.

A rendezvény sikeres lebonyolításáért köszönettel tarozom előadóinknak, iskolánk szakmai munkaközösség-vezetőinek éppúgy, mint a szervezésben szerepet vállaló minden kollégámnak, és az eseményeken részt vevő diákjainknak egyaránt.

Egy szakmai rendezvény megszervezése és lebonyolítása mindig nagy kihívás, de látva az érdeklődő közönséget, és hallva a pozitív visszajelzéseket azt gondolom, érdemes életben tartani ezt a szép hagyományt.

2018.

Március 5-9-e között iskolánkban ismét a szakmáké volt a főszerep. 7. alkalommal került megrendezésre a Bottyán Szakmai Napok elnevezésű rendezvénysorozat, melynek célja, hogy közelebb hozza egymáshoz az egyes ágazatokban tanuló diákjainkat.

Kiemelt témaként tehát olyan eszközt kerestünk, amelynek alkalmazása minden nálunk oktatott ágazathoz valamilyen módon köthető, így ebben az évben, a megújuló energiaforrások közül a napelemet, a napelem alkalmazási lehetőségeit jártuk körbe:

   • A napelem napfényből villamos energiát állít elő – Villamosipar és elektronika ágazat
• Az energiatermelés hatásfoka jobb, ha napkövező rendszert építünk – Gépészet ágazat
• Az így megtermelt energia működtethet például egy okos otthont – Informatika ágazat
• A napelem lakossági célú alkalmazásának költségei és gazdaságossága – Közgazdaság ágazat

Az informatív és tanulságos előadást – amelyet iskolánk minden diákjának lehetősége volt meghallgatni – a hét folyamán Juhász Tamás 2/14.A, Szabó Patrik 10.B, Katona Klaudia és Csikós Bence 5/13.E osztályos tanulók adták elő.

Előadóink voltak továbbá a Miskolci Egyetem Öntészeti Intézetének munkatársai, akik érdekes fizikai kísérletekkel kápráztatták el az érdeklődőket. Vendégünk volt Dr. Csizmadia Elek fizikus, aki a félvezetőkről, a p-n átmenetek gyártásáról tartott érdekfeszítő előadást. A Neumann János Egyetem hallgatói a Megalux nevű saját építésű napelemes autójuk, illetve KEFO Motorsport robbanómotoros autójuk építéséről és versenyeiről tartottak élménybeszámolót. A WebGarden Kft. munkatársai közvetlen stílusú előadásukban informatikai cégük szerteágazó tevékenységi köreit mutatták be. Siroki Péter 12.B osztályos tanulónk egy rögtönzött Lego sumo mérkőzés kapcsán az iskolában működő Lego robot szakkör tevékenységéről mesélt, Gerlei Márton 11.A osztályos tanulónk pedig 3D-s nyomtatóját hozta el, és előadását követően – Nőnap lévén – többek között rózsákat nyomtatott lelkes közönségének. A hetet az iskolánkban első ízben megrendezett League of Legends bajnokság döntője zárta, ahol a zsibongóban, a kivetítő előtt szurkoló tömeg nagy örömére a Szurdok Püspökei elnevezésű csapat szerezte meg az győztesnek járó serleget.

A hét során, azt gondolom, minden diákunk és kollégánk találhatott az érdeklődésének megfelelő színvonalas szakmai programot, és remélem, hogy a Bottyán Szakmai Napok rendezvény hosszú éveken keresztül okoz majd örömöt a jövő bottyánosainak.

2017.

A négynapos rendezvény első napján az Informatika ágazat szervezésében a 3D-s nyomtatásról láthattunk gondolatébresztő előadást és bemutatót Gödöny Péter és Balczer Sándor tanár urak és diákjaik (Pataky István Híradástechnikai és Informatikai Szakközépiskola – Budapest) előadásában. A tanórák közötti szünetekben a diákok Retro játékverseny keretein belül tehették próbára ügyességüket.

A Közgazdaság ágazat virtuális gyümölcspiacra hívta az érdeklődőket, ahol a tudatos vásárlás képességét próbálták kialakítani a vállalkozó szellemű résztvevőkben. A közgazdaság ágazatban tanuló diákok részére az iskolánkban szintén többéves múltra visszatekintő Pénz7 keretein belül Debreiné Varga Zsóka az MKB Bank gyöngyösi fiókjának vezetője a megtakarításokról tartott előadást, a délután folyamán pedig Székely Ádám 1/13. B osztályos tanulónk gondolatait hallgathattuk meg az iskola, a karrier és a hobbi kapcsolatáról.

A Villamosipar és Elektronika ágazat ebben az évben (az emeleti zsibongóban bemutatott régi számítógép-kiállítás megrendezése, valamint a gyakorlati oktatók által biztosított áramkör építési lehetőség mellett) saját diákjait szólaltatta meg.
Előadást tartott: az Országos Elektronikai Konstrukciós Versenyre készülő
•Juhász Tamás (12.A) a mikrokontroller (PIC 16F628) vezérelt NIXIE csöves megjelenítőt tartalmazó óra és PICKIT2 programozó áramköréről és
•Tóth Milán (1/13.A) Kapcsolóüzemű tápegységéről és integrált áramkörös végerősítőjéről.
•Mizsei Róbert (1/13.A) az egyik elektronikai gyakorlaton elkészített órai munkáját mutatta be (Három digites bináris számláló),
•Sándor Mátyás (2/14.A) pedig az Országos Nyomtatott Áramkör Tervező Versenyhez kapcsolódóan egy nyomtatott áramkör tervező program használatáról beszélt.
Az „elektrósok” sokszínűségét alátámasztandó bemutatkozott a
•CODE ROYAL STUDIO Bt. Ripka Sándor és Tóth József (12.A) működő vállalkozása, amely különböző informatikai szolgáltatásokkal, többek között honlapszerkesztéssel foglalkozik.

A Gépészet ágazat a délelőtti szünetekben ismertterjesztő filmeket vetített és Gépelem-simogató kiállítást szervezett, a végzős tanulók pedig Inspiráló innováció SOLID WORKS Parametrikus tervezőprogram című előadáson vehettek részt, melyet iskolánk volt diákja Csépe Teodor (értékesítő mérnök – EuroSolid Kft.) tartott. A szoftver mind a tanulók mind a tanárok érdeklődését felkeltette olyannyira, hogy a közeljövőben az iskola tervezi egy parametrikus tervezőprogram oktatásának bevezetését. A gépészek a Szakmai napok rendezvénysorozat méltó lezárásaképpen Tudáspróba néven szakmák közti vetélkedőt szerveztek, amely nem csak szellemileg, de fizikálisan is megmozgatta az egyes ágazatok résztvevő csapatait és remélhetőleg beépül majd a következő évek szakmai napjainak hagyományos programjai közé.

Megszakítás