Az első bottyános Kazinczy-érem

2018. április 20-22. között rendezte meg a Kazinczy Gimnázium Győrben a Szép Magyar Beszéd verseny 53. Kárpát-medencei döntőjét. A versenyt Radnóti Ákos alpolgármester nyitotta meg, ünnepi beszédet dr. Balázs Géza egyetemi tanár tartott.
A háromnapos rendezvényen a 146 versenyző a szabadon választott szöveg előadása után írásbeli feladatot oldott meg, majd másnap került sor a kötelező szövegek tolmácsolására. A gimnáziumi és a szakképzésben tanulók külön csoportban versenyeztek. A határon túli magyar iskolákból is érkeztek fiatalok. A bírálóbizottságok 35 Kazinczy-érmet osztottak ki, az Anyanyelvápolók szövetségének jutalmát 26 tanuló vehette át.
A Kazinczy-érmet mindenki csak egyszer kaphatja meg. Iskolánkat Tóth Imola képviselte, aki tavaly már különdíjjal érkezett haza, most viszont ő is a legjobbak közé került kiemelkedő felkészültségével, érett szövegtolmácsolásával. Ezen a versenyen Imola iskolánk első Kazinczy-díját szerezte meg, amire különleges büszkeséggel tekintünk.

Egy kis részlet Balázs Géza tanár úr beszédéből:

„Ez a nyelv, amelyet te szabadon alakíthatsz. Szavait, nyelvtanát használod és alakítod, rongálod vagy javítod, mindenesetre változtatod. Tudsz vele játszani, tréfálkozni, udvarolni, tudod vele kéretni és talán meg- vagy odaadni magad. Tudod minden árnyalatát, rezdülését. (…)
És hidd el. Ő is, a magyar nyelv ismer téged. Mert nemcsak arról van szó, hogy mi kényre-kedve használjuk ezt a nyelvet, hanem bizony arról is, hogy ez a sok ezer éves hagyomány téged is formál. Nemcsak mi formáljuk, alakítjuk a nyelvet, hanem bizony ő is formál, irányít, meghatároz minket. Akkor is, ha ezt nem is sejtjük.”

Ludányiné Prém Judit
felkészítő tanár

A Magyar Televízió, Híradó című műsorában tudósított az eseményről:

Megszakítás