Nagyböjti lelki nap iskolánkban

"Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen!" (Jn 3,16)

Immár hagyománynak számít iskolánkban, hogy a Húsvétra készülve egy napot a lelki élményekkel való feltöltődésnek szentelünk. Idén ez 2018. március 23-án, pénteken valósult meg. Az évfolyamok számára külön-külön szerveztünk programokat annak érdekében, hogy a korosztályuknak jobban megfelelve juttassuk el tanulóinkhoz az Üzenetet.

A 9. évfolyam Mischinger Ferenc atya gondolatait meghallgatva jobban megérthette a nagyböjt lényegét és a Húsvét fontosságát. Feri atya néhol komoly, máskor tréfás előadása nagy élményt nyújtott.

A 10. évfolyam tanulóit az alsóvárosi plébánián látták vendégül, ahol Erik atya előadása mellett a rendház híres könyvtárát és a kriptát is megnézték a gyerekek. Sokak számára igazi meglepetéseket tartogatott ez a délelőtt.

A 11. évfolyamnak az ózdi SZIKSZI 11.A osztálya és Szőke Gábor atya színes és a mai fiatalokra leselkedő nehézségeket ábrázoló előadása mutatta meg, hogy az élet csapdáiból kimenekülni Isten segítségével lehetséges. Gábor atya személyes életéből vett példákkal alátámasztott, hiteles és mindenki számára érthető előadása lebilincselte a hallgatóságot.

A 12. évfolyamhoz Győrből érkezett Szalóky Albert bencés szerzetes. A végzős, érettségi előtt álló tanulóinknak a Húsvét megéléséről beszélt, és arról, hogy azt tudjuk igazán megérteni, amit átélünk. Ezen kívül kiemelte a szeretet fontosságát életünkben. Albert testvér gitárzenével kísért előadása nagyon mélyen megérintette hallgatóságát.

A szakképző évfolyamok számára Holló Gábor káplán atya gondolatébresztőként és előadásának alátámasztására levetítette „A Híd” című rövidfilmet, amelynek megrázó és nehezen feldolgozható képsorai a felnőtt tanulóinkat voltak hivatva közelebb hozni Nagypéntek tragédiájához és tanulságához.

Az előadások után tanáraink és diákjaink együtt vettek részt a szentmisén, melyet Fábry Kornél atya, a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárságának főtitkára mutatott be. A pedagógusok délután az ő előadásán vettek részt, amelyben ismertette a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus történetét és szerepét az Egyházban. Elmondta, hogy a NEK feladata a katolikus hívek hitbeli, tudásbeli, hitvédelmi megerősítése, majd áttekintette a budapesti rendezvény várható eseményeit.

Összességében tartalmas, színes és az elmélyülést segítő lelki napon vehettünk részt. Köszönjük előadóinknak, hogy színvonalas előadásaikkal segítettek bennünket előbbre jutni az Úton.

Tolmayerné Borbély Zsuzsanna
nevelési igazgatóhelyettes

Megszakítás