Lego robot- építő és programozó szakkör

 

A 2016. március 31-én, az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a Nemzeti Tehetségprogram keretében kiírt, NTP-MTTD-16 kategória kóddal rendelkező pályázatot iskolánk is elnyerte. A pályázat elsődleges célja: a matematikai, a természettudományos, a technikai, digitális, valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítése és támogatása a köznevelési intézményekben. A pályázat írói (Bíró Ferenc és Bátoriné Zaja Éva) „LEGO téglák, a tehetségek építőelemei” címmel dolgoztak ki egy 60 órás tehetséggondozó programot. Ehhez kapcsolódóan két Lego MINDSTORMS EV3 Education csomagot vásárolhatott iskolánk, mely készletek szervomotor-okkal, ultrahang, szín, Gyro és Touch szenzorokkal felszereltek.

 
Mindstorms EV3 története

1998-ban a LEGO Csoport forradalmasította a népszerű oktató robotok világát a LEGO MINDSTORMS-al. Az elképzelés lényege az RCX volt, az intelligens LEGO Brick, mely lehetővé teszi a használóknak hogy ne csak építsék, hanem programozzák és mozgassák is a robotokat. A kezdetek óta a LEGO MINDSTORMS iskolai verziója, mely a LEGO MINDSTORMS család része, már több ezer diáknak segített megérteni a tudomány, a technológia, a mérnöki fogalmak valamint a matematika rejtelmeit. Az eredeti LEGO élmény és az ösztönzően ható ROBOLAB programozás találkozása új fejezetet nyit a tradicionális oktatás történetében. Ehhez csatlakozhatott a pályázatnak köszönhetően iskolánk is.

 
A szakkör 2016/2017 tanévben megvalósult programjai

Az érdeklődő tehetségek a program keretében megismerhették a robotok összeépítésének, mozgató egységeinek elhelyezését, az elektromos csatlakozások létesítésé. Megtanulhatták a robot programozásának alapjait, a Lego Mindstorms Home Education fejlesztő felület kezelését, betekintést nyerve ezáltal robotika világába.

2016. október 3. – Projektnyitó foglalkozás2016.november 17. – tanulmányi kirándulás – Óbudai Egyetem Vér Bence és Piros Gergő: Lego Robotok programozása irányított feladatok segítségével, Budapesti Műszaki Egyetem Fizika Tanszék, Dr. Bokor Nándor „Az optika rejtelmei” című előadás.

2016. november 21-25. – iskolai Nyílt hét – bemutató az iskolánkba jelentkező leendő kilencedikeseknek (R3PTAR és vonalkövető robot) (Siroki Péter-11.B, Dudás Blanka-10.D, Seress Gergő-11.D, Molnár József Manó-1/13.C)

2017. január 30. – iskolai bemutató a pedagógusoknak (félév záró értekezlet-beszámoló a tehetségprogramról)

2017. március 6-10. – iskolai Szakmai Napok – Siroki Péter (11.B) bemutató előadása iskolánk tanulói számára – Dr. Pántya Róbert főiskolai docens: „Lego robotok programozása”

2017. április 6-10. – Digitális témahét – iskolai projekt: „Digitális történetmesélés és LEGO robot építés és programozás a középiskolában, informatika és gépészet ágazat tanulóinak bevonásával” (Siroki Péter-11.B, Mihalovics Krisztofer-9.B, Lakatos Martin-9.B, Kovács Márton-11.C, Molnár József Manó-1/13.C)

2017. április 26. – Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar hallgatói által meghirdetett, Bánki LEGO Nap keretében Lego Mindstortms robotprogramozó verseny (Siroki Péter-11.B, Kovács Márton-11.C, Molnár József Manó-1/13.C)

2017. április 28. – bemutató iskolánk szerb testvériskolájából érkezett vendégei számára (Siroki Péter 11.B)

2017. május 19. – Látogatás a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános iskolában – bemutatók az alsó tagozatos diákok számára (Siroki Péter-11.B, Molnár József Manó-1/13.C )

2017. június 9. – Projektzáró foglalkozás – a résztvevő diákok és tanárok részvételével

 
Szertettel várjuk a robotika iránt érdeklődőket a következő tanévben is.
Skip to content