A Magyar világ 1938-1940 című kiállításon jártunk Budapesten

All-focus

Unalmas… csak évszámok, fogalmak… és az esszé… sokszor ez jut eszükbe a diákoknak a történelemről. Ezért a történelem munkaközösség fontosnak tartja, hogy kilépjünk a tantermek falai közül, más szempontból ismerjék meg a tanulók a történelmünket, s olyan dolgokról is halljanak, ami nincs a tankönyvben. Így február 19-én, szerdán délután közel 30 fiatal és tanáraik felkerekedtek, és a Nemzeti Múzeum időszaki kiállítását tekintették meg, amely a Magyar világ 1938-1940 címet viselte.

Már az elnevezés is érdekes, hiszen kétségesnek tűnik, hogy 2 év történetéből lehet egy kiállítást csinálni. De aki csak egy kicsit is ismeri a történéseket, tudja, hogy nagyon fontos események zajlottak ekkor Európában és Magyarországon. A történelemben mindig az okokat és következményeket keressük az események megismerésén kívül. Így a kiállítás kiindulópontja a trianoni békediktátum volt, a vége pedig Kárpátalja visszafoglalása. Közben megismerkedtünk korabeli újságokkal, amelyben arról írtak, hogy a magyar fociválogatott kikapott 4-2-re Olaszországtól, így második lett a labdarúgó-világbajnokságon. Felidéztük a korabeli filmeket, amelyeknek szereplője a korabeli „sztár”, Jávor Pál volt. Ezenkívül interaktív térképeken láthattuk a határok változását, és még szavazatainkat is leadhattuk. Meglepetésként a végén vendégül láttak minket egy kávéra, sütire, sőt ajándékot is kaptunk, amit köszönünk a múzeumnak.

Azon kívül, hogy hálás vagyok azoknak, akik érdeklődtek a kiállítás iránt, s eljöttek velünk, büszke vagyok tanulóinkra, akik tudásukról is számot adtak a látogatás során.

Hordós Andrea
igazgatóhelyettes

Megszakítás