Kedves jelenlegi és leendő Bottyánosok!

Király Krisztián vagyok, statikus tervező a KÉSZ Csoport, bim.GROUP Kft.-nél és doktorandusz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karának, Hidak és Szerkezetek Tanszékén. A szakmámban elsősorban acélszerkezetű és acél-beton öszvérszerkezetű tartószerkezetek tervezésével foglalkozom, mindemellett újszerű, fenntartható öszvérszerkezetek fejlesztésén dolgozom az egyetemi kutatásom keretein belül. A legfontosabb tudnivaló rólam azonban az, hogy annak idején én is a Bottyánban tanultam és végeztem gépészeti szakirányon 2015-ben.

A családunkban már több felmenő járt ugyanebbe az iskolába, így adott volt, hogy nekem is ez lesz a megfelelő irány. A célkitűzés már akkor is az volt, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemre kerüljek, ehhez viszont mindenképp egy olyan középiskolára volt szükség, amely az általános érettségitárgyak mellett megfelelő műszaki alapot biztosít a továbbtanuláshoz és a mérnökké váláshoz.

A Bottyánban gépésztre jelentkeztem, a harmadik évemben a mechanika és a statika megismerkedésével – az osztályfőnököm, Hives Rita tanárnő és a többi tanárom legnagyobb meglepődésére – kiderült számomra, hogy mégsem gépészmérnök, hanem statikus tervező szeretnék lenni.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a középiskolás évemben megszerzett tudás nagymértékben hozzájárult a szakmai fejlődésemhez. Elsősorban a műszaki rajzot és természetesen a mechanikát emelném ki, de a laborgyakorlatok szintén szerves részét képezték az alaptudásomnak. Az egyetemen rendkívül hatékonyan tudtam alkalmazni ezen tudást, mind a tervezési gyakorlatban, mind a kutatásomban.

Ennyi év távlatában azt gondolom, a lehető legjobb döntés volt annak idején a Bottyánba jelentkezni! A tanulmányok mellett a közösségi életre, az iskolai és szakmai rendezvényekre, továbbá a kirándulásokra is mindig jó szívvel emlékezem! Mindenkinek nagy szeretettel és jó szívvel ajánlom!

A PhD kutatásom a KÉSZ Csoport, bim.GROUP Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködésével történik, amelynek keretein belül fenntartható, szétszerelhető acél-beton öszvérszerkezeti rendszert fejlesztünk ki, amely illeszkedik a körforgásos gazdasági modellbe, továbbá alkalmazkodik a hazai építőipar adottságaihoz. Ezt az újszerű szerkezeti rendszert többféle laborkísérlettel és numerikus analízissel is vizsgáljuk, azzal a célzattal, hogy szabványos méretezési eljárást dolgozzunk ki.

A Hollandiában, Amsterdamban megrendezésre került Eurosteel 2023 nemzetközi konferencián beszámoltam a kutatásom jelenlegi eredményeiről, amelyet egy különdíjjal is jutalmaztak a „New Technologies for Design and Fabrication”, vagyis új technológiák a tervezésben és a gyártásban kategóriában.

Király Krisztián

Megszakítás