Október 23-ai ünnepség a 10.E osztály előadásában

A tanév első napjaiban osztályfőnökünk azzal a hírrel indított egy beszélgetést, hogy elvállalta az osztály számára az október 23-ai ünnepi műsor elkészítését. Picit megijedtünk a feladattól, mert tavaly már láthattuk, hogy a Bottyánban milyen színvonalas ünnepi műsorokat szoktak előadni a diákok, de a kezdeti ijedtséget hamar felváltotta a jóleső izgalom és a tenni akarás. A történelemtanárunk, Hordós Andrea tanárnő fejéből pattant ki az ötlet, hogy a forradalom női oldalát mutassuk be. Korabeli forrásokra támaszkodva megírta nekünk az egész szövegkönyvet, így számunkra már csak a szereplők kiosztása maradt.
Az egyik főszerepet én vállaltam el. Kata voltam, a sportoló lány, akinek az életét nagyban meghatározták az 56-os események. Ahogy folytak a próbák, egyre jobban beleéltem magam a szerepbe, és mostanra értettem meg igazán, mit jelent szabadnak lenni, és szabadon dönteni a jövőnkről. A színpadi mozgást osztályfőnökünk, Nagyné Keil Magdolna találta ki és tanította be nekünk. A forgatókönyvet úgy alakította ki a két tanárnő, hogy az osztály minden tagjának legyen lehetősége szerepelni. Voltak, akik táncoltak, mások a forradalmi tömeg szószólói lettek. A próbákon minden apró részletre odafigyeltünk, hogy majd az előadás napján minden tökéletes legyen. Mikor eljött a ruhás főpróba napja, izgatottan vártam, hogy ki mit vesz fel, hiszen nem kis feladat volt az sem, hogy 60 évvel korábbi divatnak megfelelően nézzünk ki. Rajtam fekete egyenes szabású kabát volt, fekete svájci sapkával és piros sállal. Ugyanígy nézett ki a másik két főszereplő is.
Eljött a nagy nap… Az előadások után sok-sok gratulációt és elismerő szót kapott az osztály a folyosón a tanulóktól és órákon a minket tanító tanárainktól is. Büszkék voltunk magunkra, és mindannyian megfogalmaztuk, hogy a közös munka még jobban összekovácsolta az osztályt.

Bobák Eszter 10.E

Megszakítás