Témanap – március 15 alkalmából

Az idén az 1848. március 15-i megemlékezésünk témanap keretein belül valósult meg március 14-én kedden, a 11.C és a 10.E osztály szervezésében.

Az első órában rádiós műsort hallhattunk. Az élő rádióadás jellegű műsor segítségével bekapcsolódhattunk az események sodrába. Úgy érezhettük, mi is jelen vagyunk a Pilvax kávéházban, a Városházánál vagy éppen a Nemzeti múzeum előtt együtt hallgathattuk a tömeggel a Nemzeti Dalt. Újból tudatosult bennünk, hogy hiába telt el 175 év, a mai magyarság is büszke lehet a márciusi ifjakra.

A műsor után a tornateremben az 5 szakmacsoport képviseltette magát reformkori feladatokkal.

A tanulók megismerkedhettek játékos formában a Dunai hajózással, ügyességi feladat és teszt várta őket. A Lánchíd építését, tervezését saját maguk is átélhették a diákok. Feladatuk ugyanis a Lánchíd modelljének megalkotása volt.

Interaktív teszt formájában érdekességekre derült fény a reformkorból: Vajon mit tartott Petőfi Sándor sétabotjában? Mi volt a kor Facebookja? Miért kedvelték a Pilvax kávéházat? Szófelhők formájában a tanulók is megmutathatták, hogy látják a márciusi eseményeket.

Gazdálkodj okosan a reformkorban is! Bepillantást kaphattak a gazdaságba, hogyan fejlődött az ipar, a mezőgazdaság.

Hogyan éltek a reformkorban az emberek, milyenek voltak a mindennapjaik, kultúrájuk? Mit ettek valójában, amikor földi alma került a tányérra? Erre mind lelkesen keresték a választ a diákok.

A vetélkedőben az évfolyamok osztályai mérték össze tudásukat, szerencséjüket, ügyességüket. A nyertesek: 9.A, 10.A, 11.B és E, 12.D. A hídépítés feladatban különdíjban részesült kreativitásáért a 10.B, akik csokoládéból, gumicukorból alkották meg a Lánchidat, valamint a 11.A osztály, akik szakmai tudásukat is bemutatták a híd elkészítésében. Az elkészült hidakra közönségdíjat szavazott meg a tanári kar, a legtöbben a 9.D osztály alkotását tartották a legjobbnak.

Egy igazán mindenkit megmozgató, rendhagyó, de az ünnephez méltó napunk volt.

Segítők: Huszár Edina, Kristó Ágnes, Hordós Andrea

Kristó Ágnes
11. C osztályfőnöke

Megszakítás