Palacsinta nap

2024. február 13-án iskolánk közössége vidáman ünnepelt, Palacsinta napot tartottunk.

Hamvazószerda előtt, húshagyókedden, nagyböjt előestéjén, a hagyomány szerint Angliában Palacsinta napot (Pancake day) rendeznek. Ennek lényege, hogy még utoljára összeszedjük a maradék lisztet, tojást, vajat, cukrot, és palacsintát sütünk belőle, hogy elfogyjon minden, s ne kísértsen bennünket a böjti időben.

Angliában kapcsolódik hozzá egy sajátos verseny, amit talán „palacsintafutásnak” fordíthatnánk (pancake race). A hagyomány régre nyúlik vissza. Úgy tartják, hogy 1445-ben egy Olney nevű faluban, egy szorgos ám kissé szétszórt háziasszony úgy elmerült a palacsintasütésben, hogy megfeledkezett a miséről. Csak a misére hívó harangszó juttatta az eszébe. Ezért szaladt, hogy odaérjen, de úgy sietett, hogy a palacsintasütőt elfelejtette letenni. Futott végig a falun serpenyőstől, palacsintástól, kendőben, kötényben a templomba. Ennek emlékére rendeznek ezen a napon országszerte futóversenyeket, melyen a résztvevők is kötényben, serpenyővel a kezükben, palacsintát dobálva vesznek részt.

Iskolánkban a tanulók az angol órákon megismerkedtek ezzel a vidám hagyománnyal, olvastak róla és közvetítéseket néztek meg a híres futóversenyről Olney-ben. Ezután az egyik feladatuk az volt, hogy készítsenek egy videót angol nyelven, melyben bemutatják a palacsinta készítését. A másik feladat pedig egy „művészeti alkotás” létrehozása volt tetszőleges formában, melynek szintén a palacsinta volt a témája.

Mulatságos és kreatív alkotások születtek, mosolyt csalva mindenki arcára, aki látta ezeket. Húshagyókedden pedig a szünetekben minden a palacsintáról szólt: volt palacsintaevő verseny, palacsintadíszítő verseny és természetesen a „palacsintafutás” sem maradhatott el. Egy palacsintajelmezes tanuló pedig kérdéseket tett fel angolul az ünnep eredetéről. Aki jól válaszolt, annak jutalma természetesen palacsinta volt.

A vidám versengés eredménye a következő: 5. helyezett: 10.D osztály

                                                                       4. helyezett: 9.B

                                                                        3. helyezett: 11.E

                                                                       2. helyezett: 9.A

                                                                       1. helyezett: 9.E

Az első helyezett osztály jutalma egy művészi palacsintatorta volt. Különdíjat kaptak: Jedlicska Zétény és Rozinai Rajmond 9.B osztályos tanulók.

angol munkaközösség

Megszakítás