Látogatás az abasári Királyi Központban

A Magyarságkutató Intézet és az Egri Vármúzeum munkáját dicséri ez a feltárás. A helyszínen személyes kedvencem a rotunda-köralakú kápolna, mely a legerőteljesebben megmozgatja a fantáziámat „tarlott oszlopival”. Nem véletlenül, ugyanis ez az épület nem később, mint az avarkorban épült. Ez a 600-as éveket jelenti.

Valahányszor ellátogatok egy ilyen helyre, mindahányszor megbizonyosodom afelől, hogy egy nemzetnek sincs ilyen gazdag történelme, mint nekünk magyaroknak, -s ez büszkeséggel tölt el.

Az ilyen helyeken ismerszik meg igazán a történelmünk, itt lehet valóban érezni mélységeit és magasságait, őseink nagyságát.

Az ásatást feltárt állapotban láthattuk: helyenként szépen rekonstruált falakat láthattunk. Furcsa, borzongató és egyben érdekes is volt az emberi maradványok látványa. Hihetetlen mennyiségű sírt találtak (kb. 5000 db) és vélnek a kutatók itt. Nem véletlenül hívják az abasáriak „bolttetőnek”. Sírboltok, temetők voltak sok évszázadon át ezen a helyen.

Az Aba nemzetség központja lévén nagy valószínűséggel itt leledzik valahol Aba Sámuel király földi porhüvelye is. Jó esély van rá, hogy a néhai 45-50 m hosszú nagytemplom oltára előtt lévő Aba-címeres fedlapú sírokban rálelnek. Az viszont bizonyos, hogy korabeli magasrangú Abák temetkezési helye. Ha bebizonyosodna, hogy Aba Sámuelt találták meg akkor DNS-vizsgálatokkal az Abák és a magyarság hun rokonságát is bizonyíthatnánk. Különösen fontos ez a magyar nemzet eredettörténelmének az igazságszolgáltatásában. Személyesen ezért is vagyok hálás a Magyarságkutató Intézetnek.

A komplexum a tatárjáráskor elszenvedett pusztítás után, de különösen a török kortól folyamatosan az enyészeté lett. A régészek feltártak egy szemétdombot is, ami az alapítástól egészen a 17. századig találhatók pénzérmék.

Aki eljött mindenkinek egy nagyon kellemes megélésben lehetett része. Köszönjük kísérő tanárainknak Sólyomvári Tamásnak és Pádár Miklósnak, hogy láthattuk, és az előadóknak: Hartman Györgyinek és dr. Komjáti Zoltán Igornak, hogy megismertették velünk az ásatást.

Vitáris Dániel 11. B osztályos tanuló

Megszakítás