Kutatók Éjszakája 2021

Idén is részt vettünk a Kutatók Éjszakáján a MATE Gyöngyösi Campusán szeptember 24-én.

A Lego Sumo Bajnokságon a Lukács Máté (10. D)  építő és Tóth Dániel (11. B)  programozó által felkészített robottal a verseny középmezőnyében végeztünk.

A robotika szakkör színeiben Bolla Ádám (5/13. B) az iskolai DJI Mavic drónt és saját DJI Phantom mezőgazdasági drónját mutatta be az érdeklődőknek.

Néhány gondolat diákjainktól a versenyről és a rendezvényről: 

Lukács Máté: A sumo robotot én építettem meg, Dani pedig megírta rá a programot. Rövid helyszíni tesztelés után készen is állt a versenyre, s bár az ellenfeleink elég erősek voltak, nem vallottunk szégyent.

Tóth Dani: Számomra teljességgel érthetetlen a Lego által készített scratchszerű programozási nyelv. Ezért utánanéztem más lehetőségeknek, aminek hatására ráleltem arra a lehetőségre, hogy ha MicroPython alapú kernelre cserélem a téglán levő kernelt, akkor a Python nyelv használatával is tudom programozni. Habár még tanulom a használatát, de úgy látom, sokkal könnyebben megérthető.

Bolla Ádám: A drónbemutató mindenkit elkápráztatott. A gyerekeket azért, mert a drón gyorsan tud repülni a levegőben, a felnőtteket pedig a technikai része kötötte le. Az erős szél szerencsére estére megszűnt, így kiváló körülmények voltak a repüléshez.

Ilcsik Gergő: Minden évben egy nagyon jó élmény ez a rendezvény. A mostani sem volt más. Nagyon jó szórakozás mind nézőként, mind segítőként vagy fellépőként, hiszen sok érdekes dolgot lehet tapasztalni. Számunkra nem az a lényeg, hogy hányadik helyen végzünk (bár az sem mellékes), hanem az élmény: sok hasonló érdeklődésű emberrel ismerkedünk meg és kapcsolatokat építünk.

A HKIK  szervezésében a Kutatók Éjszakáját a Linamar Kft.-nél is megtartották,ahová az iskolánk képviselőit is meghívták. Bemutattuk a CNC esztergagép és gravírozógép működését, illetve a 3D-s nyomtatót és az Arduino uno mikrovezérlő alkalmazását. A gyárat, így a mi bemutatónkat is sok általános iskolás fiatal nézte meg. Csapatunkat Hevér Tibor és  Szabó Ferenc tanár úr, illetve Csorba Károly Márton, Bagó Péter, Hámbor Tibor Ádám 1/13.D,Tóth Balázs 1/13. A, Győri Rajmond, Eperjesi Kevin 12.A  osztályos tanulók alkották.

Megszakítás