Erdélyben a Határtalanul programmal

A „Határtalanul” program adta lehetőséggel élve (HAT-19-03-0159), 40 bottyános diáknak és 4 kísérőtanárnak volt lehetősége egy 4 napos erdélyi körúton részt venni a több mint 2,2 millió forintos megnyert támogatásból. A még 2020 májusára tervezett túrát a koronavírus miatt elég nehézkesen és sok munkával, de végül sikerült 2021. július 28. és 31. között megvalósítanunk. Utunk kitűzött fő célja a székelykapuk tanulmányozása volt, méghozzá kialakulásuk történelmi területén. Természetesen ennél jóval többre is futotta a négy nap alatt…

Számos természeti csodával találkozhattunk, hisz eljutottunk a Királyhágóra és gyönyörködhettünk panorámájában ;   Torockóra, ahol a Székelykő árnyékában kétszer kel fel a nap;   a torockószentgyörgyi vár;  a parajdi sóbánya 120 méteres mélységébe;    Székelyföld legszebb szurdokába, a Békás-szorosba és a méltán híres Gyilkos-tóhoz is, és fürödhettünk Erdély Holt-tengerében, a szovátai Medve-tóban.  

A kultúrából is sokat tapasztalhattunk, amikor is meglátogattuk   Kolozsváron Mátyás király szülőházát, Marosvásárhelyen a híres üvegablakokat és megismerhettük mondáikat,  a mádéfalvi veszedelem emlékművét,       a székelyudvarhelyi Emlékezés parkját, Szejkefürdőn Orbán Balázs sírhelyét, Farkaslakán Tamási Áron nyugvóhelyét és a Trianoni emlékművet  és a fazekasok faluját, Korondot.

Rengeteg székelykaput is megcsodálhattunk és egymással összehasonlíthattunk. Mindemellett pedig megismerkedhettünk testközelből az erdélyi és székely emberek vendégszeretetével, humorával, ízes beszédével, jelenlegi élethelyzetével és életszemléletével.

A kulináris fejlődésünket segítette elő, hogy megismerhettük és megkóstolhattuk a tojásráncigát,  a pacallevest és más csorbákat, illetve a finom erdei gyümölcsökből készült teákat és lekvárokat is; és megtudtuk, hogy  mekkora adag egy „rendes” tál étel.  

Hitünket is tovább erősíthettük azáltal, hogy Torockón beszélgethettünk Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel, hogy megcsodálhattuk a csíksomlyói kegytemplomban a csodatévő Mária-szobrot és hogy pénzbeli adományunkkal tudtuk önzetlenül segíteni testvériskolánkat, a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Technikai Kollégiumot.

Hálásan köszönjük tehát a lehetőséget, hogy eljuthattunk Erdélybe, és hogy ilyen csodálatos élményekkel gazdagodhattunk. Bízunk benne, hogy még sok szép helyre eljuthatunk az életben, akár még együtt is …

További képek a képgalériában.

Soltész Gábor

Megszakítás