Bottyánosok Lengyelországban „Polonica Varietas”

A lengyelországi jutalomkirándulás programja Délkelet-Lengyelországba vezetett.  Ezen a területen található a legtöbb közös magyar-lengyel vonatkozású történelmi, kulturális örökség és látnivaló. Ez a terület jelenti a legtöbb kapcsolódást a két ország, illetve nemzet között.

November 27-én kora reggel indultunk Gyöngyösről. A Felvidéken, Késmárkon volt az első megállónk.Megtekintettük az evangélikus templomot, amely fontos nemzeti emlékhelyünk, itt nyugszik egy fehér márvány mauzóleumban Thököly Imre fejedelmünk. A templom mellett található a világörökség részét képező, fából épült ótemplom. Meglátogattuk a Thököly-család fészkét, a reneszánsz várat.

Következő megállóhelyünk Zakopane. Megnéztük a Fogadalmi templomot, melyet a II. János Pál pápa elleni merénylet után a hívek adakozásából építettek. Ezt követően felmentünk a Gubalówkára, ahol már adventi hangulat és fények fogadtak minket.

A második naponújabb magyar vonatkozású célpontunk Nedec vára volt, a Dunajec folyó partján. A vár évszázadokig a magyar királyság legészakabbra található határvára volt.

Ószandec: Szent Kinga városa. Felkerestük az általa alapított klarissza kolostort, és a Kinga-kápolnát, (ahol koszorút helyezünk el Kinga emlékére), a hagyomány szerinti gyógyító hatású forrást és a székelykaput.

Következő megállóhelyünk Gorlice, a gorlicei áttörés néven ismert hadiesemény helyszíne, mely során a Monarchia csapatai megállították az orosz hadakat. I. világháborús magyar hősök sírjait, katonai temetőket kerestünk fel, ahol megemlékezünk az elhunyt hősökről, és koszorút helyezünk el.

Tarnów: a legmagyarabb lengyel város. Bem szülővárosa és egyben nyugvóhelye. Megkoszorúztuk a szarkofágját, megtekintettük a Petőfi téren található Petőfi-Bem székelykaput, melyet sepsiszentgyörgyi fafaragók készítettek, illetve a kopjafákat.

A harmadik nap programja Debnó várában kezdődött. Balassi Bálint töltött itt hosszabb időt, Szárkándi Annához itt írta a Célia-verseket, melyek közül kettőt is felolvastak a fiúk.

Przemysl, a legendás erődrendszer. Rendhagyó történelem- és irodalomóra. A helyszínen idegenvezető mutatta be a főerődöt, és mesélt az itt szolgáló magyar bakák életéről is. Látogatásunk végén elhelyeztük a megemlékezés koszorúját, és meghallgattuk Gyóni Géza  Csak egy éjszakára című döbbenetes erejű versét.

Az utolsó nap ellátogattunk Gyöngyös testvérvárosába, Sanokra. Látnivalói közül a skanzent tekintettük meg.

A program célja volt, hogy olyan élményekkel térjünk haza, amelyek bizonyítják a lengyel-magyar barátságot. Sok információval gazdagodtunk, méltón emlékezünk az I. világháború hőseire, Szent Kingára, Balassi Bálintra és Bem apóra.

A kirándulás a Waczlaw Felczak Alapítvány teljeskörű támogatásával valósult meg.

                                                                                          Szabó Ferenc
szakmai igazgatóhelyettes

További képek a galériában megtekinthetőek.

Megszakítás