Az Elfogadlak Klub nyári táborban az autista gyerekekkel

Iskolánkban a tavalyi tanévben Várallyay Johanna tanárnő vezetésével megalakult az Elfogadlak Klub. Ez egy olyan hely, ahol iskolánk diákjai heti rendszerességgel összegyűlnek és különböző programok, előadások segítségével megismerkednek az autisták különleges életével, ezáltal önismeretre tesznek szert és megtapasztalják a másokon való segítés örömét. A program lezárása után néhány diákunk lelkesen vett részt egy autista gyerekekkel foglalkozó táborban. Az alábbiakban az ő élményeiket olvashatják.

Az Apró Lépések Egyesület Mátrafüreden szervezett egy nyári tábort, ahol két osztálytársammal én is részt vehettem. Itt minden napunkat együtt tölthettük autista gyerekekkel, testvéreikkel, és remek kis csapat kovácsolódott össze a hét folyamán. Eleinte nehezen indult a megismerkedés, ugyanis zárkózottabbak voltak, nehezebben oldódtak fel, mint a többiek, ám a hét végére már mindenki örömmel és bátran jött. Együtt játszottunk reggeltől kora délutánig, és ez teljesen feltöltött minket. Túráztunk, festettünk együtt, színeztünk, vonatoztunk, és mindig a mi segítségünket kérték, ami nagyon jólesett. Pénteken, amikor elbúcsúztunk, több kisfiú és kislány odajött hozzánk, hogy hiányozni fogunk nekik, és kérdezték, maradhatunk-e barátok. Ilyenkor barátnőmmel egymásra néztünk, és teljesen elolvadt a szívünk. Fantasztikusan megerősített ez az egy hét velük, és remélem, hogy még lesz alkalmunk találkozni.

Tóth Sziszi

Abban az egy hétben kaptam a nyaram legjobb lelki élményeit, hiszen olyan szeretetet és kedvességet kaptam a gyerekektől, ami örök élmény lesz számomra. Minden reggel szívesen keltem fel, örömmel mentem be hozzájuk, mert tudtam, hogy csodás napot kapok tőlük. Boldogsággal töltött el az, hogy tudtam nekik segíteni, le tudtam őket foglalni, el tudtam velük játszani, mert számomra a segítségnyújtás és a jótékonyság fontos. Ez nem minden kisgyereknél volt igaz a hét elején, a zárkózottabb típusú gyerekek nehezebben nyíltak meg, de ahogy teltek a napok, ők is jöttek játszani. Fantasztikus érzés volt, hogy az egyik gyerek a hét elején még a segítségemet sem fogadta el, de az utolsó nap búcsúzáskor már ő jött oda megölelni és mondta, hogy hiányozni fogok neki. Azt átérezni, hogy egyre jobban szeretnek és megnyílnak, nagyon jó érzés. Volt, aki olyan ragaszkodó volt, hogy csak velem reggelizett, velem játszott, hozzám jött mindig.

Bobák Eszter

Az első nap kirándulni mentünk Mátrafüreden a kilátóhoz délelőtt, délután pedig Koppánnyal (a tábor szervezőjével) zenéltek a gyerekek, de volt olyan, aki színezett, gyurmázott vagy vonatozott. Kedden egy zeneterapeuta érkezett, különböző hangszereken játszottak. Szerdán kézműves nap volt, ahol különböző technikákkal (pl. szívósszállal, szivaccsal) dolgoztunk. Ezt mi talán még sokkal jobban is élveztük, mint a gyerekek. Csütörtökön az Ördög-forráshoz sétáltunk el, ahol a gyerekek a patakban játszhattak. Pénteken szintén kézműves foglalkozás volt, ahol a korongozást próbálhattuk ki. A gyerekek nagyon élvezték, hogy különböző mintákat, formákat és tárgyakat készíthettek agyagból.

Ez a hét egy felejthetetlen emlék marad számomra, mivel beleláthattam, hogy valójában hogy viselkednek az autista gyerekek a mindennapokban, és hogy egy gyerekhez mennyire sok türelem kell.

 Krakóczki Vanda

Megszakítás