A múlt és a jövő találkozása

2022. szeptember 23. péntek különleges nap volt iskolánk életében. Ezen a napon azokat az új tanulóinkat fogadtuk Bottyánossá, kapták meg a nyakkendőt és tették le az esküt, akiket mi a jövőnek nevelünk. Azt szeretnénk, ha a következő évtizedek meghatározó SZAK-EMBEREI lennének. Ehhez biztosítjuk számukra az itt tanítók tudását, tapasztalatát, elhivatottságát, amelyek biztos irányt mutatnak tanulóinknak. Emlékeztünk névadónkra, Vak Bottyán Jánosra és védőszentünkre, Szent Gellértre.  60 év a szakképzésben és 10 év egyházi fenntartásban. Büszkék vagyunk múltunkra! Ahogy Igazgató Úr fogalmazott: jó érzés mindenhol Bottyánossal találkozni!

A nap azonban különleges volt számunkra azért is, mert egy időkapszulát helyeztünk el az iskola bejáratánál. A múlt a jelenből üzen a jövőnek. Az életképek, a videók, a maszkok, a pénzek, az osztályfotók, a tantestület képe, a nyakkendők, az aznapi újságok, Polyák György egykori igazgatónk gondolatai, 2022 első félévének krónikája, az üzenetek és levelek mind-mind a jövőnek szólnak. Elmesélik, milyenek voltunk mi, 2022 Bottyánosai. Remélem, a most jelenlévő diákjaink közül 50 év múlva  akár vendégként, akár pedagógusként, de többen jelen lesznek az időkapszula kinyitásakor.

Szeretném megköszönni minden Bottyánosnak, minden kollégámnak, akik bármivel is hozzájárultak a nap méltó megünnepléséhez!

Kívánok a Bottyánnak még sok szép ilyen évfordulót!

Hordós Andrea
tan. igh.

Végül, de nem utolsósorban álljanak itt Szabó Bence 9. B osztályos tanuló gondolatai, aki a fogadalomtétel szövegét mondta elő:

„Nyakkendőavatás

A nap az iskolában a szokásos módon kezdődött, bár én nagyon izgatott voltam a ránk váró ünnepség miatt. Az első óra rövidítve meg lett tartva, majd készülődni kezdtünk.

 9 órakor felsorakozott az udvaron iskolánk egész közössége. A Himnuszt meghallgattuk, majd Benyovszky Péter igazgató úr köszöntő szavakat intézett hozzánk. A tavalyi tanévben jól teljesítő tanulók jutalmat kaptak az iskolánkat támogató cégek képviselőitől.  Elképedve láttuk, hogy ebben az iskolában az eredményes munkáért televíziót is lehet kapni!

A rövid irodalmi műsor után eljött a nap fénypontja: a nyakkendők kiosztása, amely azt jelképezi, hogy befogad minket ez a közösség. Mikor megkaptam, örültem, és nagyon büszke lettem arra, hogy hivatalosan az iskola tanulója lettem ezáltal. Ezután nagy lelkesedéssel elmondtuk az általam előolvasott esküt. A nyakkendőavatás után az osztályok bementek a tantermekbe, s ők onnan, a képviselőik pedig kint megnézték az időkapszula elhelyezését. Mi, utóbbiak még a Ferences templomba is mentünk, ahol megkoszorúztuk iskolánk névadójának, Vak Bottyán János generálisnak a sírját.

Ez a nap nagy élmény volt számomra, s ezután, már bottyános nyakkendővel a nyakamban, igyekszem megfelelni iskolám elvárásainak.”

Szabó Bence 9. B

Megszakítás