A Bottyánban is ERASMUS+ ….

2022. augusztus 5-e és 16-a között iskolánk négy tanára: Borbás József (gépész munkaközösség), Patai Gábor (elektronikai munkaközösség), Sólyomvári Tamás (történelem munkaközösség) és Soltész Gábor (testnevelés munkaközösség) vehetett részt egy nyertes ERASMUS+ pályázatnak köszönhetően a Kanári-szigetek legnagyobb szigetén: Tenerifén, továbbképzéseken. Az első két kolléga Önmenedzselési és stresszkezelő-, míg mi Sólyomvári Tamással spanyol nyelvi kurzuson vehettünk részt.


A tanfolyamok sikeres elvégzése mellett volt lehetőségünk szerencsére a béke és nyugalom és „örök tavasz szigetéből” elég nagy részt fel is térképezni.
A közigazgatásilag Spanyolországhoz tartozó, de földrajzilag már Afrikához tartozó szigetre egész évben, a világ minden részéről özönlenek a harmóniát, a természeti kincseket és akár az adrenalinban gazdagabb élményeket is kereső turisták tömegei. A szigetet azonban ez semmiben sem befolyásolja, ugyanis ez a „hely” az Atlanti-óceánban nem más, mint egy ereje teljében lévő, de jelenleg éppen szunnyadó vulkán: a Teide. Ez a tény pedig kimondatlanul is, de érezhető módon az első perctől kezdve arra készteti az ide keveredő vándort, hogy alázattal viselkedjen főleg a természettel-, de mindenki mással szemben is és adjon hálát az Istennek, hogy eljuthatott ide és megtapasztalhatja ezt a lélekemelő-, az embert a helyére parancsoló, sokszor természetfelettinek tűnő, csodálatos ékszerdobozt. Sikerült feljutnunk a Teide csúcsára, 3718 m-re, ami Spanyolország legmagasabb pontját is jelenti. Alaposan megismerhettük Puerto de la Cruzt. Eljuthattunk a Lorro és a Siam parkba. Megkóstolhattuk a helyi ételeket-italokat. Betekinthettünk – ha csak egy rövid időre is – a helyiek kultúrájába és mindennapjaiba. Megcsodálhattuk a sziget bazilikáját és több más templomját is és volt szerencsénk egy helyi misére is ellátogatni.

Ami viszont ennél is fontosabb, az az, hogy kompetenciáinkat erősítettük, újakat fedeztünk fel, s ezt szeretnénk kamatoztatni a Bottyánban. Ennek keretein belül az önmenedzselésről és a stresszkezelésről fog a kollégáinknak és persze a diákoknak is workshop jelleggel előadást tartani Borbás és Patai tanárúr. Emellett pedig a tanévben szeretnénk egy spanyol orientációs, szabadon választható foglalkozássorozatot elindítani, melyben a spanyol történelemről, kultúráról, földrajzról és nyelvről szeretnénk minél több információt átadni a jelentkező diákoknak, ezzel is elindítva őket és megnyitva egy közeledést egy másik konkrét ország, ugyanakkor igazából az egész Európai Unió felé, ennek minden pozitívumával egyetemben.
Bízunk benne, hogy a személyesen átélt élményeinkkel fűszerezett kísérleti program, mindenki számára fog tudni valami olyan pluszt adni, aminek a segítségével a tanulás fontossága felértékelődik és a korábban kitűzött és komolyabb célok elérése fogja diákjaink életét és jövőjét pozitív irányba nagyban befolyásolni. Emellett azt is reméljük, hogy intézményünket többen is szeretnék majd a jövőben választani, az itt elérhető különleges és rendkívüli módon előremutató lehetőségek miatt.

Az Erasmus+ adta lehetőségek jövőbeli mélyebb, rendszeresebb és szerteágazóbb módon történő kihasználását zászlónkra tűzve, igyekszünk minél több kollégát és a későbbiekben bottyános tanulót is, külföldi tanfolyamokra, gyakornoki projektekbe és nem mellékesen hatalmas és akár életre szóló élményekbe is bevonni. Ehhez a továbbiakban is számítunk az iskolavezetés támogatására, a tantestület bíztatására és elengedhetetlen módon a tanulóink és szüleik nyitottságára, szerepvállalására és belénk vetett bizalmára!

Minden segítőnknek köszönjük szépen a segítséget, köztük a Tempus Közalapítványnak is, hogy megvalósulhatott az első mobilitási projektünk, és hogy most már csak a mi akaratunkon múlik, hogy milyen messzire juthatunk el, ugyanis a jelszavunk: IRÁNY EURÓPA …

Gyöngyös, 2022. augusztus 30.

Soltész Gábor
Erasmus+ koordinátor

Ui.: utazásunk során blogot írtunk, mely az alábbi linken megtekinthető, itt részletesebben írtunk az általunk megélt történésekről:

https://vbjnet-erasmus2022.webnode.hu/

Megszakítás