Győzelem az angolversenyen

Újra megrendezte a Tell Your Story elnevezésű angol nyelvi versenyt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Anglisztika és Amerikanisztika Tanszéke, valamint az Idegennyelvi Képző és Szolgáltató Központja (IKSZK).

Az idei évben 110 középiskolás jelentkezett a versenyre, kétszer annyi résztvevővel, mint tavaly. Tizenkét városból érkeztek a rendezvényre, többek között Budapestről, Mátrafüredről, Szerencsről, Debrecenből, Zalaegerszegről és Miskolcról is. Majorosné Kovács Györgyi hozzátette, a megmérettetésnek motiváló ereje is van, hiszen az első három helyezett 40 többletpontot kap felsőoktatási tanulmányaihoz. Ezt 5 évig tudják érvényesíteni az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen, amennyiben anglisztika, vagy angol nyelv és kultúra tanára szakon tanulnak tovább.

A Tell Your Story első fordulójában a diákoknak egy 5 perces előadást kellett bemutatniuk, mely lehetett egy kitalált történet, vagy személyes élmény is. A tanulókat 6 különböző helyszínen 3 fős zsűri, 2-2 egyetemi oktató és 1-1 angol nyelv és kultúra tanára szakos hallgató pontozott egységes szempontrendszer alapján. Az értékelésben a nyelvhelyesség mellett a tartalom, a szókincs, a narratíva, a kiejtés és az előadói készség is döntő szerepet játszott.
A második fordulóba minden szekcióból a 3 legjobban teljesített, legtöbb pontszámot elért versenyzőt jutott tovább, vagyis 110 főből összesen 18 középiskolás mérhette össze nyelvi tudását. Itt egy megadott kezdőmondat és pár kép segítségével kellett kitalálniuk és elmesélniük egy történetet, melynél rendkívül fontos volt a kreativitás és improvizációs készség.

A megmérettetésben első helyezést ért el Kis Valér, a gyöngyösi Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium 12.A osztályos tanulója. A második helyen Baksay Anna, a budapesti Szent II. János Pál Iskolaközpont diákja, harmadik helyen pedig Hordós Márk, a gyöngyösi Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium 11.B osztályos tanulója végzett. A zsűri különdíját „for the best acting” kategóriában – amit a legjobb előadónak szántak – Bolyki Nóra hozta el, az Egri Pásztorvölgyi Gimnáziumból.

Az egyetem épülete egy olyan impozáns környezetet biztosított a versenynek, hogy úgy éreztem, ez növelte a versenyszellemünket. Tekintve milyen sokan próbálkoztak az első fordulóban, számomra nagy öröm volt, hogy a kevés továbbjutó között ott volt Hordós Márk is, akinek jelenléte, mint ismerős segítette a győzelem elérését számomra is. Engem is meglepett az ő remek előadói készsége, de annál nagyobb öröm volt, amikor kiderült, hogy ő is velem tarthatott a dobogóra. A zsűri tagjai a lehető legszakszerűbben, komoly szakmai háttérrel rendelkezve hozták meg döntésüket. Bár én személy szerint mindig is jól beszéltem az angolt és remek tanáraim voltak egész pályafutásom során, nem számítottam egy ilyen eredményre. Tekintve a jelen lévő stresszt és a hallgatóság tagjait, úgy érzem, hogy a győzelmemre nem én voltam az egyetlen, aki rászolgált. Ezúton édesanyám és kedves tanáraim remek előadói készségük, illetve angol nyelvi tudásuk átadásáért szeretnék hálát adni. Úgy érzem, most ők is osztoznak abban a dicsőségben, amelyet nem magamnak, hanem a mindenható Isten dicsőségére szereztem.

Kis Valér

Megszakítás