Az informatika a kihívások miatt érdekes

A 2020. év szakmai díját idén Szabó Patrik László kapta. A díj elismerte Patrik sokoldalúságát, önzetlenségét, amelyet sok iskolai rendezvény szervezésekor megtapasztalhattunk, illetve azt a fejlődési ívet, amelyet végigkövethettünk az elmúlt négy év alatt. Szakmai sikereinek titkairól kérdeztem őt.

A Facebook-oldalán olvashatunk egy jelmondatot. (Hiszek abban, hogy mindenki képes megváltozni, és a legrosszabb embert is lehet szeretni.) Mit jelent ez az ön számára?

A mondat a mai társadalom egy hiányosságára mutat rá. Az emberek sokszor önzőek és ellenségesek embertársaikkal szemben. Ha valaki hibázik valamit, vagy rossz tulajdonsággal rendelkezik, rögtön megbélyegzik, kigúnyolják, és az emberek többsége egész élete során ugyanazt a negatív ítéletet fogja gondolni róla. Pedig lehet, hogy közben az illető megváltozott, megpróbálta helyrehozni a hibáit. Tehát azt hangsúlyozom, hogy én hiszek abban, hogy valaki meg tud változni, és a korábbi rossz tettei ellenére is szerethető, jó ember tud lenni. A gondolatom fő célja: tudatosítani az emberekben, hogy az elfogadás jó dolog, és egy ember az elkövetett hibái ellenére is szerethető.

Mennyire tartja magát tudatos embernek? Miben segíti ez a tudatosság akár a szakmai fejlődésében, akár emberi kapcsolataiban?

Személy szerint kiemelten fontosnak tartom a részletes előretervezést, így általában tudatosan cselekszem, viszont nagyon fontos, hogy a terveim reálisak legyenek. Az embernek tudnia kell, hogy a terveit hogyan tudja megvalósítani. Több lépéssel előre célszerű tervezni, de a lépéseket egymás után kell végrehajtani. Ha valaki nem tervez előre, vagy nem vesz bele bizonyos tényezőket a terveibe, könnyen előfordulhat, hogy nem sikerül elérnie azt, amit akart, mivel egy házat sem úgy kezdünk el építeni, hogy felépítjük a tetőt.

Hogyan látja a Bottyánban töltött 4 évét? Melyek voltak ennek az időszaknak a kimagasló szakmai és emberi fordulópontjai? Kinek köszönheti a sikereit?

Négy év emlékeit nehéz lenne szavakba önteni. A legkiemelkedőbb pontok mindig azok az időszakok voltak, amikor valamelyik esemény szervezésében kellett segíteni (CodeWeek, VBJ LCS, digitális témahét, pályaorientációs nap, szakmai hét), valamint kiemelten a Discord szerverek kiépítésének időszaka. A legnagyobb segítséget a szaktanárok nyújtották, valamint a diákok, akik segítettek nekem a szervezésben, de természetesen fontos szerepet játszott az osztályfőnököm is folyamatos ösztönzésével és támogatásával.

A diákévei alatt már tanított is. Mi a jó és mi a nehézség ön számára a tanításban?

Pozitívumként felsorolható, hogy sokkal türelmesebb ember lettem ennek hatására, valamint egész érdekes az oktatást tanulói és pedagógusi oldalról is látni. Nehézségként egyedül azokat a tanulókat tudnám felsorolni, akiket egyáltalán nem érdekel a téma, hisz így nehezebb számukra átadni az ismereteket.

Melyek a legizgalmasabb területei az informatikának ön szerint?

Talán rövidebb lenne felsorolni azt, hogy melyek a számomra nem érdekes területek az informatikában, de ha a kifejezetten izgalmas területeket szeretnénk kiemelni, akkor mindenféleképpen idetartoznak az informatika azon részei, melyek sok gondolkodást igényelnek (például ilyen téma a mesterséges intelligencia), hisz minél többet kell gondolkodni, vélhetőleg annál több kihívással találkozom, és a kihívások tesznek érdekessé egy adott területet.

Hol tanul most, és mik a tervei?

Jelenleg az Óbudai Egyetem hallgatója vagyok, továbbra is tanítok iskolában, valamint ezen felül egyéni órákat is tartok egyre több embernek. Továbbá idén októbertől egy nemzetközi cégnél fejlesztőként is tevékenykedem. Hosszútávú terveim közt szerepel a jelenlegi munkahelyeim megtartása, valamint a diploma megszerzése, ezt követően egy mesterdiploma megszerzése, majd az erre épülő 2 féléves mérnöktanári mesterképzés elvégzése.

(Az interjút Ludányiné Prém Judit, az ünnepség fotóit Kaló István készítette)

Megszakítás