Szakmai napok

 

Többéves hagyományunk a szakmai napok rendezvénysorozat – melynek elsődleges célja az iskolánkban oktatott ágazatok szakmai munkájának bemutatása – ebben az évben is előremutató terveket, érdekes újdonságokat vonultatott fel, színvonalas programokat nyújtva az érdeklődő diákok és tanárok számára.

A négynapos rendezvény első napján az Informatika ágazat szervezésében a 3D-s nyomtatásról láthattunk gondolatébresztő előadást és bemutatót Gödöny Péter és Balczer Sándor tanár urak és diákjaik (Pataky István Híradástechnikai és Informatikai Szakközépiskola – Budapest) előadásában. A tanórák közötti szünetekben a diákok Retro játékverseny keretein belül tehették próbára ügyességüket.

A Közgazdaság ágazat virtuális gyümölcspiacra hívta az érdeklődőket, ahol a tudatos vásárlás képességét próbálták kialakítani a vállalkozó szellemű résztvevőkben. A közgazdaság ágazatban tanuló diákok részére az iskolánkban szintén többéves múltra visszatekintő Pénz7 keretein belül Debreiné Varga Zsóka az MKB Bank gyöngyösi fiókjának vezetője a megtakarításokról tartott előadást, a délután folyamán pedig Székely Ádám 1/13. B osztályos tanulónk gondolatait hallgathattuk meg az iskola, a karrier és a hobbi kapcsolatáról.

A Villamosipar és Elektronika ágazat ebben az évben (az emeleti zsibongóban bemutatott régi számítógép-kiállítás megrendezése, valamint a gyakorlati oktatók által biztosított áramkör építési lehetőség mellett) saját diákjait szólaltatta meg.
Előadást tartott: az Országos Elektronikai Konstrukciós Versenyre készülő
•Juhász Tamás (12.A) a mikrokontroller (PIC 16F628) vezérelt NIXIE csöves megjelenítőt tartalmazó óra és PICKIT2 programozó áramköréről és
•Tóth Milán (1/13.A) Kapcsolóüzemű tápegységéről és integrált áramkörös végerősítőjéről.
•Mizsei Róbert (1/13.A) az egyik elektronikai gyakorlaton elkészített órai munkáját mutatta be (Három digites bináris számláló),
•Sándor Mátyás (2/14.A) pedig az Országos Nyomtatott Áramkör Tervező Versenyhez kapcsolódóan egy nyomtatott áramkör tervező program használatáról beszélt.
Az „elektrósok” sokszínűségét alátámasztandó bemutatkozott a
•CODE ROYAL STUDIO Bt. Ripka Sándor és Tóth József (12.A) működő vállalkozása, amely különböző informatikai szolgáltatásokkal, többek között honlapszerkesztéssel foglalkozik.

A Gépészet ágazat a délelőtti szünetekben ismertterjesztő filmeket vetített és Gépelem-simogató kiállítást szervezett, a végzős tanulók pedig Inspiráló innováció SOLID WORKS Parametrikus tervezőprogram című előadáson vehettek részt, melyet iskolánk volt diákja Csépe Teodor (értékesítő mérnök – EuroSolid Kft.) tartott. A szoftver mind a tanulók mind a tanárok érdeklődését felkeltette olyannyira, hogy a közeljövőben az iskola tervezi egy parametrikus tervezőprogram oktatásának bevezetését. A gépészek a Szakmai napok rendezvénysorozat méltó lezárásaképpen Tudáspróba néven szakmák közti vetélkedőt szerveztek, amely nem csak szellemileg, de fizikálisan is megmozgatta az egyes ágazatok résztvevő csapatait és remélhetőleg beépül majd a következő évek szakmai napjainak hagyományos programjai közé.